- Vi har ikke vært rigget for å håndtere så mye som 15-20 prosjekter samtidig, mener Bjørn Kildal (t.v.). Nå har bedriften styrket prosjektavdelingen sin og bygget om ‘kommandosentralen’ på Halsa. Videre mot høyre på bildet ser vi teknisk tegner Alexander Dawson, prosjektleder Nils Antonsen og prosjektleder Mikael Antonsen. Foto: prikkenoverien

Vekst gav minus

Halsa Bygg’s prestasjoner i 2017 førte dem til fjerdeplass på omsetningsstoppen i Meløy’s sterke næringsliv. Men, veksten til hele 60 millioner kroner i driftsinntekter, den kom med en pris…

– 15-20 prosjekter samtidig – vi har jo ikke vært rigget for å drive såpass stort, innrømmer Bjørn Kildal.
Vi befinner oss i kommandosentralen, her hos entreprenøren som på fem år har økt driftsinntektene sine fra 35 til 60 millioner kroner. Men driftsresultatet, som også har vært solid i mange år, dét ble ikke mye å skryte av i fjor.

– I fjor gikk vi med tap, selv om vi hadde rekord-mye å gjøre. Man kan lett miste litt av kontrollen – det er vel voksesmerter, rett og slett, mener Bjørn, som er leder i entreprenøravdelingen.

Lettere når mindre
Husbyggeren som eies av ham selv og broren – daglig leder Kåre Kildal – har plassert seg imponerende nær omsetningsstoppen blant Meløys mange og solide virksomheter. Blant private virksomheter med lokal forretningsadresse er Halsa Bygg AS helt oppe på fjerdeplass, bare slått av Norwegian Crystals, Meløy Energi og Meløyfjord Fiskeriselskap, i den rekkefølgen.

– Jeg har sagt det internt, flere ganger: den gangen vi hadde 20 millioner kroner i omsetning, hadde vi både bedre kontroll og bedre lønnsomhet, sier Kåre Kildal.

– Revisoren vår sier at dette er helt typisk for bedrifter som vokser raskt, at man mister litt kontroll, og dette kan gå ut over kundene og egen lønnsomhet. Så, da må vi velge: skal vi bygge ned, eller skal vi ta noen viktige grep?

Tar tilbake kontroll
Halsa Bygg valgte grepene. Det viktigste: styrking av avdelingen som tegner, prosjekterer og administrerer byggeoppdrag for kundene.
– Bakgrunnen for dette var egne samlinger med bedriftsrådgiver Berit Laastad, der vi nærmest hadde rollespill, vi så på hvordan vi må rigge oss for å ha kapasitet til å vokse, men samtidig ha kontroll og jobbe proffere og bedre, forklarer Bjørn.

– 2017 ble et fantastisk år med masse å gjøre. Men, når omsetningen og oppdragsmengden vokser, så kan man bli litt sløv, og da ryker timene og materialforbruket avgårde. Dét koster masse.
Prosjektavdelingen er dermed både bygget om og utvidet, der tømrer Mikael Antonsen er kommet inn som prosjektleder.

Kåre Kildal. Foto: prikkenoverien

Mikael skal styrke
30-åringen har i samarbeid med bedriften gjennomført fire av de seks studieårene på vei mot bygningsingeniør. Nå skal han jobbe tett med sin far Nils, som også jobber med prosjektering og kalkulering av anbud. Et annet Halsa Bygg-grep er å avvikle sine tjenester og bemanning innen grunnarbeid med gravemaskin – dette gav ikke lønnsomhet, ifølge Kåre.
– Vi er våken på svakhetene vi har hatt, og satser på at de grepene vi har gjort skal snu utviklingen og gi oss overskudd i år, sier Bjørn Kildal.

Sterk konkurranse på byggevare. Merkes for alle
– Det er mye sterkere konkurranse på byggevarer nå, der både vi, Montér Solhaug, Bygger’n på Reipå og Coop Byggmix på Ørnes kriger om kundene. Dét merkes på lønnsomheten, sier Alexander Dawson i Halsa Bygg-administrasjonen.

Kåre Kildal styrer butikken fra sin base i Bergen, og bekrefter:
– Konkurransen er tøffere enn noensinne. Jeg har snakket med vår sterkeste konkurrent, og både de og vi selger varene delvis med tap. Omsetningen vår går ned, og gir igjen utslag i dårligere driftsresultat, konkluderer han.
På lønnsomhet kom Halsa Bygg også relativt dårlig ut av det store Alderstun-oppdraget i Tjongsfjord. Og til HENT’s leilighetsprosjekt på Mosvold ved Ørnes leverte Kildal bare arbeidstimer, ikke materialer, noe som stort sett er dårlig butikk.

– Vi har redusert bemanningen vår fra 40 til 39 ansatte og gjort en del grep. Men det er ikke umulig at vi må vurdere mer nedskjæring, opplyser Kåre Kildal.

Facebook Kommentar