Berihuh Asmelash (f.v), Espen Svenning og Emad Issa forteller til opplæringskontorets Thomas Maruhn (nr. to fra venstre) at de alle skal bli sykepleiere. - Som vekslingselev får jeg være mye på jobb, som er god språktrening for meg, forteller Berihu. Foto: Edmund Ulsnæs

Veksler på veien

Tre menn som er begynt sin ferd mot jobb som sykepleier. Og Espen, Emad og Berihu går veien sin på en ganske spesiell måte. De veksler.

– Dette er en kjempegod ordning for å få mest mulig språktrening, for godt språk er kjempeviktig når vi skal ut i jobb, mener Berihuh Asmelash, 31 år og opprinnelig fra Eritrea.
– Og jeg liker praksis bedre enn teori, så det er bra å være såpass mye på jobb! smiler Emad Issa, 38 år, opprinnelig fra Syria.
De har to ting til felles med tredjemann i dette intervjuet. Espen Svenning, 20-år og oppvokst i Neverdal, Meløy.

– Jeg vil bli sykepleier. Jo, jeg begynte med kokk og servitør, men det ble feil for meg. Nå tar jeg først fagbrev som helsefagarbeider, sier Espen.
Sykepleier er altså den ene tingen de har felles. Den andre: de bruker veksling på veien mot målet.

Årets vekslingselever ved Meløy videregående skole: Maria Olsen (foran fra venstre), Maiken Sandberg, Betelhem Tsegaye, Berihu Asmelash og Oda-Kristine Breckan. Bak fra venstre Wehazit Tsegezeab, Hennie Andersen, Emad Issa og Espen Svenning.

Veksler hele veien
– Vekslingselev betyr at de er elev og lærling samtidig. Istedenfor to år på skole og så to år i bedrift, har disse karene først tatt ett vanlig skoleår, før de det andre, tredje og fjerde året er delvis i bedriften, delvis på skolen, forklarer Thomas Maruhn i Opplæringskontoret, MBS i Glomfjord.
Og karene er ikke alene. Ny Næring møter og fotograferer de i alt ni som fra i år er i gang med dette utdanningsløpet – tre av dem går for fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, seks skal bli helsefagarbeidere.

– Dette er tredje året med opptak, og i fjor og i år er det full klasse, med 8-9 kandidater. Meløy videregående skole er den eneste i fylket som har et slikt opplegg i år, sier Thomas.
– Hvis antall søkere er litt i grenselandet, er dette en måte å opprettholde skoleklasser lokalt på. Og for mange er det gunstig å veksle mellom skole og bedrift – teori kan prøves raskt ut i praksis.

Liker å hjelpe
Espen, Emad og Berihu vil altså inn i bransjen der de fortsatt må finne seg i å være i klart mindretall, nemlig omsorg.
– I Syria er det ikke vanlig at gamle bor på sykehjem, forteller Emad, som siden han kom til Meløy for fire år siden både har hatt praksis som kokk, på brannstasjonen, sykehjemmet og som maler.
– Men jeg liker å jobbe og liker å hjelpe. Og jeg liker folk og å jobbe med eldre.

Berihu sier det samme – han vokste opp med bestefaren og liker å være sammen med de eldste i samfunnet.
– Mange er ensomme og vil ha noen å snakke med, men vi har dessverre nokså dårlig tid når vi reiser rundt i hjemmesykepleien, vedgår han.

Facebook Kommentar