Etter lang erfaring i farens båtverksted på Bolga valgte Mats Swensen (23) ingeniørutdanning. Nå er han på plass i staben hos Reipå Knuseri.

Ut i felten for Knuseriet

I båtverkstedet fra han var en neve stor, er praktisk anlagt og anleggsinteressert. Klart at Mats Swensen skulle bli ingeniør!

– Da jeg gikk videregående skole på Ørnes, ble det sagt mange ganger: det er lurt å bli ingeniør, da er du garantert å få deg jobb, smiler 23-åringen.
– Og kanskje er jeg vel en litt sånn praktisk person? Jeg er jo nesten vokst opp ute på slipen …

Knuseriet ble riktigere
Mer om slip etterpå. Saken er uansett den at Mats Swensen fra Bolga er det nye og ressurssterke tilskuddet til Reipå Knuseri-staben. Så godt som nyutdannet var han på plass 1. mai, klar for oppgaver innenfor sitt spesialfelt: samfunnsteknikk. Altså vann, vei og avløp.
– Etter at jeg hadde tatt bachelorgraden takket jeg først ja til et konsulentselskap i Bodø, men etter et halvt år der skjønte jeg at denne jobben hos Reipå Knuseri er riktigere for meg nå. Jeg ville mer ut i felten på prosjekter, jobbe med landmåling og praktiske oppgaver. Og da kommer jeg på et vis nærmere selve verdiskapingen i bedriften, forklarer den sympatiske, unge karen.

Vokste opp med skruing
Mats er sønn av Åge, som i en årrekke har drevet Bolga Maritime AS, et selskap som ble etablert i 1989 av Mats’ bestefar Jon-Anton.
– Jeg vokste nesten opp nede på slipen, med skruing på motorer og bygging av kaier og vedlikehold av hus. På kveldene og i helgene og alle ferier. Og faktisk så begynte jeg først på maskiningeniør, men byttet til samfunnsteknikk og tok noen anleggsfag i tillegg.
– Det er litt mindre tid og krefter til å hjelpe til på Bolga, nå som jeg er kommet i arbeid. Men jeg er ofte der ute. Om jeg en dag skal overta? Næ, men man vet jo aldri hva som vil skje i framtiden, mener han.

Ung fordel
Hos en av Meløy-regionens absolutt største maskin- og anleggsentreprenører er Mats fortsatt i ‘oppvarmingen’. Han deltar og assisterer i prosjekter. Nå nærmer det seg at bedriften skal skyte en ny salve i steinbruddet ved Reipå – da er Mats med i oppmåling og beregning.
– Foreløpig kan jeg ikke helt svare på hva jeg er flinkest til eller hva som blir mitt viktigste bidrag. Men, det er nok en fordel for bedriften at jeg er ung, og at jeg har jobbet en del med landmåling både ute i felt og på kart. Og jeg har tegnet ganske mye med dataverktøyer. Det er jo lite som gjøres med blyanten i dette faget i 2018, smiler han.
Mats er bosatt på Ørnes, og har kjærest fra Alta som for tiden studerer i Tromsø.

– Ung, oppegående, interessert. Perfekt for oss, sier Knuseri-sjefen.
Frank Robert Svendsgård har etter en strevsom senvinter opprettholdt en stab på om lag 20 ansatte. I Mats Swensen har han funnet en som er nær perfekt, mener han.
– Vi ser at vi må styrke administrasjonen vår for å holde tritt med alle jobbene på vann og avløp. Når vi da kan ansette en som opprinnelig er fra Meløy og som er ung, oppegående, nyutdannet og interessert i dette feltet, ja, da kan det nesten ikke bli mer perfekt! smiler han.

Frank Robert Svendsgård. Foto: Edmund Ulsnæs

– Og han har kompetanse dere har savnet?
– Ja, for det han bruker noen tastetrykk på, har vi brukt mye tid på. Teknologien har vært der hele tiden, og vi har kurset oss, men han er rask og oppegående på ulike dataprogrammer som vi trenger.
Frank gav Mats, som tilfeldigvis er hans fadderbarn, et tilbud straks 23-åringen hadde fullført ingeniørutdanningen, og nå er altså mannen i boks.
– Mannfolk som opprinnelig kommer fra området, ser ut til å være mer heimkjær enn jentene, for de kommer oftere og lettere tilbake, smiler Frank Robert.

Denne artikkelen er hentet fra juni-utgaven av Ny Næring, reklamebladet for regionens næringsliv. 

Facebook Kommentar