Jan Eivind Karlsen i Terje Halsan AS er i ferd med å koste opp vinterens strøsand.

Spesiell brøytevinter

Nå er det bare vage minner igjen av vinteren som var. En uvanlig kald og nedbørsfattig vinter, perfekt for alle andre enn de som driver med snøbrøyting. 

Det kan nesten virke som om all brøyting blir utført for tidlig, for seint, for nært, for tregt eller for fort. Ny Næring har tatt en uhøytidelig prat om snøbrøyting, med to av de største maskinentreprenørene i området.

Klaffet godt med lite
– Ja, det hjelper nok å være litt immun mot kjeft i denne jobben, sier Håvard Jentoftsen i Terje Halsan AS.
De har kontrakt på brøytinga i Glomfjord Industripark og en del andre private eiendommer, og har totalt fire maskiner i gang med brøyting når det trengs.
– Snøbrøyting er vanligvis en viktig del av vinteraktiviteten hos oss, men i år har vi vært travelt opptatt med tre store prosjekter i Ørnes. Så det har egentlig klaffet veldig godt med en snøfattig vinter for vår del, sier Håvard.

Travelt til påske
Jan Eivind Karlsen (21) er maskinfører i Terje Halsan AS, og har hatt en relativt rolig brøytevinter. Da vi snakket med ham var han i ferd med å koste veiene for rusk og rask og gammel strøsand.
– Dette er for så vidt en følge av arbeidet vi har gjort i vinter. Vi fikk all snøen til påske, og det ble travle dager på oss da. Neste år får vi satse på at snøen kommer jevnere fordelt, slik at vi får brøyte den i flere omganger, smiler han.

Noe herk
– Snøbrøytinga er egentlig noe herk, ler Frank Robert Svendsgård i Reipå Knuseri AS, – vi får kjeft fordi noen synes vi er for forsiktig og ikke tar nært nok, og når våren endelig kommer får vi kjeft fordi vi har kommet borti eller ødelagt noe.
Reipå Knuseri har kontrakt på brøyting av de aller fleste kommunale veier og plasser fra Reipå til Selstad.

Reparerer skader

Emil Silvik i Reipå Knuseri AS reparerer et gjerde som fikk juling av snømassene i vinter.

Emil Silvik (38) driver med brøyting for Reipå Knuseri på heltid om vinteren – så lenge det er noe å gjøre i alle fall. Vi tok en prat med ham, mens han var i ferd med å reparere et gjerde som fikk litt hard medfart av snømassene til påske.
– Fram mot jul var det en normal vinter, med snø, regn og is, men etter jul kom det lite snø, og det ble roligere dager med brøyting. Rett før påske kom imidlertid hele vinteren på noen dager, og jeg måtte kalle ut ekstra folk for å få tatt unna alt, sier han.
Når det gjelder å ta imot kjeft har ikke Emil merket så mye til det.
– Det er godt mulig at det verste siles av i kommunen, eller hos sjefen, men jeg har som mål at det skal bli minst mulig klager. Jeg forstår godt at alle vil ha det brøytet først, men jeg har en prioriteringsliste jeg må gå etter, som er basert på tilgjengelighet og sikkerhet, sier Emil, før han fortsetter å reparere gjerdet.

Denne saken er hentet fra Ny Næring, profileringsbladet for regionens næringsliv, utgitt 2. mai 2018.

Facebook Kommentar