Hallvard Johansen er denne månedens profil i Ny Næring

Profilen, Hallvard Johansen

-Jobben er mye psykologi, litt jus og masse erfaring. Jeg var mer hissig før – da gjaldt det bare å bli raskt ferdig.

Hallvard Johansen har ansvar på detaljnivå for byggeprosjekter til flere titalls millioner kroner, og der mye kan gå galt, hele tiden.

– I denne jobben er erfaring gull verdt, og den tar det mange år å skaffe seg. Og så må man være ‘easy’ men likevel travel, mener Moldjord Bygg og Anleggs viktige prosjektleder.

– Du må være rolig, sindig, ikke synlig stressa. Og da er det viktig å legge bort jobben når du er hjemme, for hvis ikke blir du sliten, og da blir du igjen stressa på jobb, selv om det ikke synes på deg. Slik er det mange som har det i denne bransjen, for det er stort trøkk. Nei, man må være ‘easy’ men likevel travel.
Smiler den røslige karen i det lille kontoret i anleggsbrakka her i Sundsfjord. Han begynner med det vi ba ham om, en beskrivelse av hvordan en god prosjektleder i anleggsbransjen bør framstå. En god prosjektleder kan nemlig ikke bare dose på for å få jobben gjort fort. Da blir både resultatet og trivselen dårlig.

De jobbet sammen i Secora i mange år – nå er de gjenforent i Moldjord Bygg og Anlegg. Her studerer anleggsleder Per Nymo og Hallvard Johansen byggtegninger for Sundsfjord Smolt.

Gedigen jobb
– Jobben er mye psykologi, litt jus og masse erfaring. Jeg må høre på arbeidsfolkene, deres mange idéer og forslag, for de må også få et eierforhold til oppdraget. Slik får man det beste ut av folk, og best utført arbeid. Jeg var mer hissig før – da gjaldt det bare å bli raskt ferdig, skratter han.
– Nei, jeg må ta meg tid til å bli kjent med folk, se hva de kan og hva de yter for å sette rett folk til rett oppgave. Og ikke minst må jeg tenke på hvem jeg setter sammen, for alle kan ikke jobbe i lag – da kan det bli full kræsj.
Hallvard er altså prosjektleder. En jobb som i bygg- og anleggsbransjen kan være en gedigen og svært krevende jobb. I prosjekter til flere titalls millioner kroner skal hundrevis av detaljer koordineres, med minimalt slingringsmonn på tid og penger. Prosjektlederen står midt i, med stort ansvar. I høst leder Hallvard tre store prosjekter, og som et fjerde kommer kalkulasjonsarbeid, altså regning av nye anbud.

– Som prosjektleder må jeg få det beste ut av den enkelte. Det dreier seg om mer enn å få jobben raskt gjort, sier Hallvard. Fra venstre Vytas Milierius, John-Are Eggesvik, Hallvard, Espen Skoglund, Per Nymo og Vytautas Vasiliauskis.

Starten er best
– Joda, det er mange baller i luften og mange telefoner og mailer. Men jeg går ikke og kjenner på ansvaret, at det suger i magen. Man må ha fokus på å få jobben gjort, og det går jo bra i 90 prosent av tilfellene. Når et sommerprosjekt blir forsinket og drar seg mot vinteren, da er du ute og kjører, og kan ofte ikke skylde på andre enn deg selv. Men så er det bare å finne ut hvor feilen ligger, og rette det opp.
– Hva er særpreget med jobben?
– Jeg skal jo styre prosjektet, og det går både på HMS, økonomi og at både arbeidsleder og formann har det de trenger til enhver tid. Jeg liker aller best starten på prosjektene, for det er da det er aller mest grubling på hvordan vi skal løse det. Og så liker jeg at det er fart, at det er travelt, for det er da man spisser seg mest.

Betong er best
– Hva er yndlingsjobbene, da?
– De store betongjobbene er best, ingen tvil. Jeg har ledet oppdrag på opp mot 100 millioner kroner, og dét er store jobber med god framdrift. Mye volum, mange kubikk med betong, det er dét som er tingen. Da den andre turbinen i Svartisen Kraftstasjon skulle inn, støypte vi 1.000 kubikk i én smell, og dét var gøy. Og det er fordi jeg vet at folkene våre er så djevelsk flinke!
– Men noen får støypefeber?
– Haha, ja, men dette var verre før. Jeg husker enkelte eldre anleggsslusker, de ble rett og slett dårlige når betongen skulle på plass i forskallingen – en kar måtte faktisk gå og legge seg på brakka, fordi han var så nervøs!

En reisejobb
– Du reiser mye?
– Ja, det blir mye farting – i fjor kjørte jeg noe sånt som 50.000 kilometer. Litt mindre i år, fordi jeg har hatt flere lokale prosjekter, men nå skal jeg straks i gang på et prosjekt på Hamarøy. Jeg jobbet noen år i Secora, med 200 reisedøgn i året, men nå overnatter jeg stort sett hjemme de fleste dagene, selv om jeg reiser mye rundt i Salten.

Hallvard Johansen (49) er født og oppvokst på Tollå i Beiarn. Som 16-åring tok han grunnkurs i maskin- og mekaniker i Bodø, og vendte hjem for å drive sag og høvleri sammen med faren, altså Beiarn Treindustri. I 1995 flyttet han til Mo i Rana og jobb som betongarbeider og forskallingssnekker for daværende entreprenør Holger Møllersen. I 1999 flyttet han til Bodø og samme type jobb hos Salten Entreprenør, og deretter Byggmester Fritzøe. I mars 2006 kom han som forskallingssnekker til Moldjord Bygg og Anlegg, men ble formann etter bare tre måneder, og tok videreutdanning som dette. Viktige prosjekter var REC-utbyggingene i Glomfjord. Senere ble han anleggsleder, og gjennomførte i 2010 prosjektlederskole. Etter en periode som anleggsleder i Secora, var han tilbake hos Moldjord høsten 2016, som prosjektleder. Hallvard flyttet i fjor til Sandhornøya, men holder nå på å bygge nytt hus på Inndyr, der han bor med samboer Anne Wiik og hennes sønn på 12 og datter på 15 år. Selv har Hallvard to døtre på 28 og 22 år, og to barnebarn på Fauske.

Facebook Kommentar