Spennende jobb i en bedrift som vokser raskt, forteller disse stolte fjesene. Raymond Birkelund (f.v.), Lill-Tone Grytvik og Jan-Harald Engen viser gjerne fram de nye arbeidsklærne med påtrykk av Norwegian Crystals-logoen.

Liten markering – stor stolthet

Denne artikkelen er fra septemberutgaven av Ny Næring, reklamebladet for næringslivet i vår region.

Slik ser stolte arbeidsfolk ut! Raymond, Lill-Tone og Jan-Harald gir jernet for arbeidsgiveren sin, Norwegian Crystals. Midt i hardt forbedringsarbeid tar de seg tid til en liten, men viktig markering…

– De fleste av oss var med i REC-tiden, og selv om den bare et fjernt minne nå, var erfaringen verdifull. Vi vet vi ikke kan hvile oss til suksess – her må alle brette opp ermene og stå på for jobbene våre!

- Vi vokser raskt og eierne våre tror på oss, dét er veldig viktig, sier Raymond. Opprinnelig er han utdannet agronom, men jobbet først 8 år ved lakseslakteriet på Halsa, og i solenergibedriftene i Glomfjord fra 2009. Nå er han viktig operatør i det viktige blokk-avsnittet i Norwegian Crystals-fabrikken.
– Vi vokser raskt og eierne våre tror på oss, dét er veldig viktig, sier Raymond. Opprinnelig er han utdannet agronom, men jobbet først 8 år ved lakseslakteriet på Halsa, og i solenergibedriftene i Glomfjord fra 2009. Nå er han viktig operatør i det viktige blokk-avsnittet i Norwegian Crystals-fabrikken.

Det er Lill-Tone Grytvik som snakker. Klokka viser tidlig ettermiddag en torsdag, og det er som vanlig hektisk på skift 2 her i blokksenteret i solenergi-fabrikken. Ny Næring vil gjøre et poeng ut av at nysjef Cato Lund har sørget for arbeidsklær med tydelig påtrykket logo. Ikke i det hele tatt uviktig, mener Lill-Tone:

Vokser raskt
– Det har med tilhørighet å gjøre, og stolthet av det vi gjør, jobben vår. Vi har drevet i fire år nå, og jeg synes det er flott at Cato kommer inn og ser at slikt er viktig. Å vise fram logoen vår og navnet vårt – det betyr noe!
– Her bidrar alle med solid arbeidsinnsats. Vi satte utbytterekord i forrige uke, og to uker før dét ble det volumrekord!

Driftslederen i blokksenteret har bakgrunn som forbedringsleder i REC Wafer-årene. På vei til møterommet for en prat, viser hun oss den nye og hel-automatiserte produksjonslinja – den som test-kjøres nå på tidlig-høsten.
– Vi vokser raskt og eierne våre spytter inn penger til nye investeringer – de tror på oss. Dette er veldig viktig, mener operatørene Raymond Birkelund og Jan-Harald Engen.

Gode eiere, flinke folk
Fire år går fort, og så lenge siden er det faktisk. Altså at Reidar Langmo lyktes med det gunstige oppkjøpet av den nokså splitter nye monowaferfabrikken – den som kostet 1,8 milliarder kroner å bygge i 2007-09, men som REC stengte ned allerede i juni 2012. Norwegian Crystals (NC) var i drift året etter, og er fortsatt i en nokså krevende etableringsfase. Det så vi blant annet på det kraftige underskuddet i fjor, et år der det ble gjort investeringer i hundremillionersklassen.

– Jeg bekymrer meg ikke for at Norwegian Crystals skal gå overende. Eierne investerer og tror på oss, og det er veldig flinke folk som jobber her. Min jobb er å bidra med det jeg kan, og hvis alle gjør det samme, så kommer dette til å gå veldig bra, sier Raymond.

Forbedring. Alltid.
NC opererer i et krevende verdensmarked. Årene med stor overkapasiteten i wafermarkedet har ført salgsprisen til bunns sammenliknet med de heftigste REC-årene. Prisfall betyr fokus på forbedringsarbeid. Ekstrem fokus.

– Ja, for å overleve skal vi vokse sterkt de neste årene. Men selv om vi trenger rett bemanning for å ha kontroll, kan vi ikke bare ansette flere når produksjonen øker. Den nye produksjonslinja skal hjelpe oss å jobbe enda mer effektivt, og forbedringsarbeid er noe som aldri tar slutt – vi kan alltid bli bedre, forklarer Lill-Tone.

Hun leder et viktig avsnitt i fabrikken. I blokksenteret skjæres, kvalitetssikres og pakkes det som er bedriftens sluttprodukt, det som skal vinne kvalitetskampen ute hos kunder i flere verdensdeler.
– Det er en spennende jobb, synes operatør Jan-Harald Engen.
– Krevende, med sterke kvalitetskrav, og en del problemløsing når det dukker opp feilmeldinger. Spennende, smiler han.

nc-logo-03
Jan-Harald Engen (28)
Lærling hos REC og fagbrev i produksjonsteknikk i 2011, så 3 år hos Glencore i Kristiansand før han kom til Norwegian Crystals som sommervikar i 2014, fast ansatt fra året etter. Bor i Neverdal med samboer og sønn på snart 2 år.

nc-logo-04
Lill-Tone Grytvik (43)
Allmennfag på Ørnes, ett år på lærerskole og så 10 års drift av Havna Gatekjøkken. ScanWafer fra 2006, senere forbedringsleder i REC Wafer Multi. To år som butikksjef i Vågaholmen til ansettelsen i Norwegian Crystals fra 2014 – er driftsansvarlig i blokkområdet. Bor på Ørnes med mann og to barn på 12 og 15 år.

nc-logo-05
Raymond Birkelund (37)

Utdanning som agronom, deretter biologistudier ved Høgskolen i Bodø. Så 8 år som operatør ved lakseslakteriet på Halsa, før REC Wafer i Glomfjord fra 2009. Med fra start-året 2013 hos Norwegian Crystals, og bor i Bjærangfjord med datter på 13 år.

Norwegian Crystals
Forretningsadresse i Beddingen 24 i Oslo, produksjon i Glomfjord. Stiftet 4. juli 2012, og ledes av administrerende direktør Reidar Langmo, med Cato Lund som fabrikksjef i Glomfjord siden i sommer. I overkant av 90 årsverk inkludert 5 lærlinger, og NC hadde i fjor driftsinntekter på 223 millioner kroner, mot 218 i 2015 og 73 i -14. De største eierne er nederlandske Global Cleantech Capital (21 %) og norske Energy Future Invest (19), mens andre aksjonærer er Rebelijo (15), Capricorn Libra Team (12) og Furuholmen-familien (9), i tillegg til 12-15 andre aksjonærer. Styret består av Tore Schiøtz (leder, f. 1957), Hans Furuholmen (f. -71), Ivar Sigurd Eide (f. -60), Joachim Cock (f. -77), Paul Kloppenborg (f. -61) og Dipender Saluja (f. -64). 
 

Facebook Kommentar