Jonas (17) passer inn

– Vi liker at han er ansvarsbevisst og har gode holdninger. I tillegg er han blid og hyggelig, og passer inn i miljøet vårt, smiler Rose Olsen.

Med flotte pluss-ord presenterer Marine Harvest-sjefen sin ferske rekruttering. Han som egentlig valgte mekaniske fag, men som raskt fant ut at det er levende fisk han vil jobbe med.
– Ja, jeg tenkte å bli motormann på båt, og så kanskje ta fiske og fangst etterpå. Men, det ville blitt mye skole, og da jeg først fikk utplassering her, skjønte jeg at det er fisk jeg vil jobbe med! forteller Jonas Bjørklund.

(teksten fortsetter under bildet)

– Jeg er litt sliten om morran, men dét går fort over på grunn av det fine arbeidsmiljøet her! smiler Jonas Bjørklund. Bare 17 år har han fått tilkallingsavtale med Marine Harvest og daglig leder Rose Olsen (t.v.). Nylig tok Jonas imot mamma Hanne (t.h.) og resten av familien til bedriftens tradisjonelle familiedag.

Jonas på tilkalling
Det er lørdag formiddag, og 17-åringen fra Glomfjord er på helgejobb i et av Nord-Norges største smoltanlegg. Og dette er en lørdag utenom det vanlige – for femte gang arrangerer bedriften sin populære familiedag, og flere titalls familiemedlemmer av de ansatte kommer til hyggelig samvær, grillmat og ikke minst for å lære mer om smolt og hvordan det er å jobbe i Marine Harvest. Jonas er omviser for småsøsken, mamma Hanne og hennes Geir Ove. Selv går han helgevakt for fjerde gang, etter å ha blitt kapret av Rose & Co.
– Jonas er veldig blid og arbeidsom, han står på og er pliktoppfyllende. Han var utplassert her i forrige skoleår, og da vi fikk vite at han skulle bytte retning, fra mekanisk til naturbruk, tenkte vi at han kunne være en bra mann for oss, forklarer assisterende driftsleder Eirik Falk, som har ansvar for utplasseringselever i bedriften.
– Så da ga vi ham jobb som tilkallingsvikar i tillegg til utplassering!

(teksten fortsetter under bildet)

– Først må vi vaske hendene godt og ta på oss rett fottøy – nå skal vi ut i produksjonshallene, sier Jonas til familiemedlemmene Ingebjørg Sandaa, Hanne S. Martinussen, Geir Ove Martinussen og småsøsknene.

Kjenner ansvaret
Dermed har bedrift og lovende rekrutt ‘funnet hverandre’. Han er ung, lokal, har gode holdninger og lyst til å jobbe med levende liv: Jonas passer inn hos Marine Harvest, som satser tungt på Glomfjord – det største ferskvannsanlegget i Region Nord.
– Ja, jeg kjenner på at det er et stort ansvar. Dette er levende dyr, og jeg må være skjerpa. Hvis ikke er det fort gjort å gjøre en feil som blir kostbar! sier Jonas, som bor på hybel på Inndyr og fra i høst tar videregående utdanning i naturbruk.
Hver mandag er han utplassert i bedriften nede ved Glomfjorden, og jobber i tillegg mange helger – her skaffer han seg erfaring med arbeid som driftstekniker i smoltproduksjon.
– Det kan bli noen arbeidsdager som både er lange og travle, og på morran kan jeg være litt trøtt. Men, dét går raskt over, og det tror jeg må være på grunn av arbeidsmiljøet, for dét er kjempebra!

Mye frisk luft og fysisk arbeid, og det er dét jeg liker. Så kanskje tar jeg både akvakultur og fiske og fangst etter hvert.
Jonas Bjørklund

Liker begge
Jonas har fisket og vært interessert i fisk fra svært ung alder. Så var det tidlig i ungdomsskolen, etter den lokale fiskerimessen på Halsa og i Glomfjord, at han for alvor valgte veien. Og nå, med mekaniske fag i bagasjen, tar han utdanningsveien der neste skoleår enten blir spesialisering på akvakultur eller fiske og fangst.
– Egentlig har jeg lyst på begge deler. Å være ute i merdene eller ute på havet – det er mye frisk luft og fysisk arbeid, og det er dét jeg liker. Så kanskje tar jeg både akvakultur og fiske og fangst etter hvert.
– Det er viktig å ha en plan for livet sitt, og jeg tenker en del framover. Jeg vet at jeg har lyst til å dra ut på båt, men også at jeg har lyst til å komme hjem fra jobben om dagene – det er ikke bare greit å være borte fra familie og venner en måned av gangen. Uansett så kommer jeg nok til å bo i Meløy i mange år, for her er både mange muligheter på smoltanlegg og på fiskebåter, fastslår han.

– Egentlig har jeg lyst på begge deler. Å være ute i merdene eller ute på havet – det er mye frisk luft og fysisk arbeid, og det er dét jeg liker. Så kanskje tar jeg både akvakultur og fiske og fangst etter hvert, sier Jonas Bjørklund.


Facebook Kommentar