Daniel Brandt gleder seg over å være ”hjemme” på Yara. Etter mange år i hotelljobb begynte han som lærling i fullgjødselfabrikken i Glomfjord 1. september. Foto: Edmund Ulsnæs

Jobbet hardt, ville til Yara

Denne artikkelen er fra septemberutgaven av Ny Næring, reklamebladet for regionens næringsliv.

I mange år jobbet Daniel Brandt som hotellmann, mens han gikk og lengtet tilbake dit han hadde sommerjobb i ungdomstida. Nå har 34-åringen kommet «hjem» til Yara Glomfjord. Som lærling i fullgjødselfabrikken.

Han har ikke akkurat valgt noen snarvei mot fagbrevet, Daniel. Med spesiell studiekompetanse, høgskolestudier og mange års arbeid på Glomfjord Hotell, har han en litt annen bakgrunn enn lærlinger flest.

Avbrøt studier
– Etter ungdomskolen tok jeg det som nå heter studiespesialisering, før jeg begynte på høgskolen i Bodø. Der studerte jeg informasjonsteknologi og økonomi i to år, men fullførte aldri, til å få noen grad eller godkjent utdanning. Jeg syntes studiene ble for teoritunge, og oppdaget etter hvert at jeg dreiv med noe jeg egentlig ikke hadde så stor interesse for, smiler Daniel.

Han avbrøt studiene, og tok seg jobb på hotellet i Glomfjord. Der ble han værende i mange år, men kjente etter hvert at det var noe annet han ville.
– Det vokste fram en følelse av at jeg trengte å fullføre en utdanning. Jeg ville bli noe, og ha papirer på at jeg kunne noe. Men det tok vel ett-par år før jeg gjorde noe med det, sier han til Ny Næring.

Sommerjobben avgjorde
Etter hvert ble det mer og mer klart for Daniel hvilken retning han ville gå.
– Jeg har hatt sommerjobber hos Yara Glomfjord før, og trivdes veldig godt. Derfor bestemte jeg meg for at jeg skulle satse alt på å få meg jobb her, og da var det bare å hive seg rundt å søke plass på videregående skole, sier han.

Men det var slett ingen selvfølge å komme inn på videregående skole.
– Jeg måtte konkurrere på lik linje med de andre, men alle som kom rett fra ungdomskolen hadde jo rett på plass. Det var ikke akkurat sånn at jeg, som 32-åring, kom inn på ungdomskvoten, flirer han.

Jobbet mye
Daniel beholdt jobben på hotellet, mens han gikk på skolen.
– Ja, jeg gikk på skole fram til middag og jobbet på hotellet etterpå. Selv om jeg bare hadde rundt 70 prosent stilling på hotellet, ble det hektiske dager. Men det gikk jo egentlig ganske greit, smiler han.

Og greit gikk det, for Daniel fikk gode karakterer på skolen.
– Jeg hadde bestemt meg for å jobbe hardt, for å få gode nok karakterer til en jobb her på Yara. Og da jeg skulle søke lærlingeplass var det aldri aktuelt å søke noen andre steder enn hit, sier han bestemt.

Trives veldig godt
Fra 1. september er Daniel lærling i kjemiprosess i ‘fullgjødsla’, og føler at han endelig har kommet dit han skal være.
– Ja, nå har jeg landet og kommet ‘hjem’, sier han. Jeg trives veldig godt sammen med folkene her, og har varierte og allsidige arbeidsoppgaver.
– Dessuten liker jeg å jobbe skift, slik at jeg får mulighet til litt fri på dagtid innimellom, sier han.

– Du tror ikke du vil ombestemme deg igjen, da?
– Nei! Fordelen med å ta et yrkesvalg når man har passert 30 år, er nok at dét valget er litt mer veloverveid og målrettet enn hos en 16-åring.
– Og nå er målet å få et fagbrev, og fast jobb her på Yara, avslutter Daniel.

yara-daniel-fakta
Daniel Brandt

34 år, oppvokst i Glomfjord og hadde tidligere sommerjobber hos Yara. Tok utdanning i IT/økonomi på høgskolen i Bodø, men avbrøt studiene og begynte å jobbe ved Glomfjord Hotell i 2005.
I 2015 begynte Daniel på TIP kjemi/prosess i Glomfjord, og jobber som lærling i fullgjødselfabrikken på Yara fra 1. september. Daniel er samboer med Renathe Berg, og på fritiden holder han på med hunder og styrketrening. 

Facebook Kommentar