Høster markens grøde

I serien » Glimt fra arkivet» er vi kommet til denne koselige saken fra Spildra barnehage i 2012. Nylig ble denne barnehagen vedtatt innlemmet i nye Neverdal barnehage, når den står klar. Men små og store rekker sikkert minst én høstfest til sammen før flytting…

Spildra Barnehage er gode frukt- og grønnsakdyrkere. Nylig ble foreldre og besteforeldre invitert til bords der grønnsaksuppe og hjemmelagde potetkaker med løvetann-sirup sto på menyen.

Tekst og foto: Mette Kolberg

– Der er det en edderkopp. Og en snegl, peker Sofia. Hun peker på maisplanten når hun stolt tar oss med for å vise hva de har av planter, busker og trær i barnehagen.

Prosjekt

– Helt fra barnehagen het Skogstua og holdt til i Ørnes har vi hatt frukt- og grønnsakdyrking som vår spesialitet. Spesielt sukkererter, forteller pedagogisk leder Eivor Flaat.
Vi er invitert til høstfest i Spildra barnehage, sammen med foreldre og besteforeldre. I det vi kommer inn på kjøkkenet for å se hva de holder på å forberede kjenner vi middagslukt. Her kokes det nemlig grønnsaksuppe.
– Ungene har tatt opp potet, gultrot og purreløk. I går vasket og kuttet de alt opp, og snart er suppa klar, forteller Eivor.

Brokkoli: - Se her, peker Jonah (til v.) og forteller om da de skar av brokkolien. Ved siden av han står Fillip, Mille og Eskil.
Brokkoli: – Se her, peker Jonah (til v.) og forteller om da de skar av brokkolien. Ved siden av han står Fillip, Mille og Eskil.

Forberedelser

Hvert år – i mars – begynner barn og voksne forberedelsene mot høstfesten. Da såes det nemlig frø i krukker inne.
– Alle barna er flinke og passer på med både vanning og prikling. De synes det er spennende å følge med hele veien og er med under hele prosessen, forteller hun.
I drivhuset såes agurk og paprika, mens andre ting plantes ut i løpet av våren og sommeren.
– De er flinke og passer godt på grønnsakene gjennom sommeren og er med å kjøre sand i gulrotåkeren. Og luking gjøres når det er behov for det, legger Eivor til.
Så snart de første sukkerertene er modne, går barna bare og finner seg noen å knaske på. Men de andre vekstene høstes inn i fellesskap.

Knaske-godt: Mille Johanne Olsen i Spildra Barnehage liker godt å knaske egenprodusert plukksalat.
Knaske-godt: Mille Johanne Olsen i Spildra Barnehage liker godt å knaske egenprodusert plukksalat.

Innhøsting

Den siste uka før høstfesten brukes på å høste inn poteter, gulrøtter, plukksalat og reddik.
– Ungene synes det er spennende å være med på hele prosessen fra såing til innhøsting og matlaging. Nå er det like før gjestene kommer, og det er en stor dag for barna, dette her, forteller Eivor, og legger til at det også har blitt bakt potetkaker.
I Spildra Barnehage dyrkes det purreløk, rødbeter, mais, epler, plommer, kirsebær, stikkelsbær, rips, solbær og jordbær. Syltetøy og saft er laget, og serveres ute til gjestene på høstfesten.
– Prøv vår løvetann-sirup på potetkakene! sier Jorid Skjelstad, og får godord tilbake fra oss. Sammen med den nydelige grønnsaksuppen serveres potetkaker, boller, friske gulrøtter og epler, rørt blåbær, stikkelsbær- og ripsgelé, rørt tyttebær, rips- og solbærsaft, blandingssyltetøy, kaffe og te. Og i nydelig høstvær koser foreldre og besteforeldre seg stort utendørs.

Vokser godt: Både barna, salaten og maisen trives godt i barnehagen. Bak står Sofia (til v.) og Mille, mens foran sitter Odin (til v.) og Athina.
Vokser godt: Både barna, salaten og maisen trives godt i barnehagen. Bak står Sofia (til v.) og Mille, mens foran sitter Odin (til v.) og Athina.

hostfest-03

Mer i vente: - Eplene er sure og harde, er disse barna enige om, og viser oss epletreet som står fullt av røde, men fremdeles litt små eplekart.
Mer i vente: – Eplene er sure og harde, er disse barna enige om, og viser oss epletreet som står fullt av røde, men fremdeles litt små eplekart.
Facebook Kommentar