Rådgiver Anita Skog i nærings- og utviklingsavdelingen i Bodø (t.v) og Brit Elin Paulsen fra Saltdal Næringsutvikling (t.h.) har koordinerende roller bak høstens og vinterens gründeropplæring. Stine Estensen (i midten) har vært med i valget av ny kursleverandør, nemlig Francois Elsafadi og Arne-Martin Knutsen i Lean Business Norge.

Helt nytt, for gründere

Start Opp Salten har produsert gründere i over 15 år, ikke minst i Meløy. Nå har Salten-kommunene valgt ny leverandør, som betyr mer digitalt og mer komprimert.

Du har hørt om Start Opp Salten? Gründerkurset med utspring i Meløy, og som i snart to tiår har produsert gode etablerere både her og i hele Salten-regionen?
– Vi må innse at folk har mindre tid i dag, og vi må få inn mer på kortere tid, oppgradere kurset. Og det å lære intenst betyr ikke at kurset blir dårligere, mener Stine Estensen.

Mer komprimert, mer digitalt
Vi møter henne i Bodø, sammen med næringsutviklere fra Steigen, Sørfold, Saltdal, Hamarøy, Bodø, Gildeskål, Beiarn og Rødøy. Lederen i Meløy Utvikling KF og de andre skal sertifiseres i en ny måte å veilede gründere på. For etter en årrekke der rådgiverne i Næringsutvikling AS har hatt anbud på Start Opp Salten, har Lean Business Norge nå overtatt leveransen.
– Her mener vi at vi får et bra verktøy som kan treffe unge gründere, og stimulere enda flere til å delta. Det er mindre vekt på forretningsplan, mer på forretningsmodell. Og man tar i bruk nye virkemidler innenfor digitalisering, mener Stine.

– Svært mange unge drømmer om å bli selvstendig næringsdrivende, og i nær framtid beregner man at 50 prosent av jordas arbeidstakere er ansatt i sin egen virksomhet, forteller Arne-Morten Knutsen.
Brønnøyværingen bosatt i Skien er sentral når Salten-kommunene nå har valgt ham og Lean Business Norge til å levere gründer-opplæring.

To for prisen av ett
Start Opp Salten har i en årrekke bidratt til ny-rekruttering av virksomheter i Meløy og Gildeskål. Daniel Kristensen’s Fore Båt- og Motorservice er ett eksempel, Bjørn-Wiggo Eriksen’s INVIS et annet. Ikke minst i Meløy har günder-tettheten tatt seg kraftig opp gjennom omstillingsprogrammet siden 2012, og bidratt til en rekke nye arbeidsplasser.
– Nå ligger det an til at vi i Salten får til to etablererkurs innenfor ett år, mens vi tidligere hadde bare ett, og til samme kostnad. Og dette opplegget er kanskje enda lettere å selge inn, mener Stine.

Gründer-satsingen har jevnt over vært krevende å finansiere, men både Nordland Fylkeskommune og Innovasjon Norge er med. Og egenandelen på 4.000 kroner for hver deltaker – den velger Meløy fortsatt å spandere på sine kommende etablerere. Nå kan deltakerne se fram til seks kursdager sammen med gründer-leverandøren – fordelt på tre samlinger nå i oktober, november og desember.

Facebook Kommentar