Leif Kristiansen bidrar til forbedringer i Canada. Foto: Edmund Ulsnæs

Glomfjord hjelper Canada

I fem uker har Leif Kristiansen fra Yara Glomfjord, vært utlånt til Yaras fabrikk i Canada for å bistå under deres revisjonsstans.

– Ved fabrikken her i Canada driver de også produksjon av ammoniakk, og har derfor revisjonsstans hvert 3. år. Det blir en stor stans hvor det er kolossalt mye arbeid som skal gjøres, på kortest mulig tid, forteller Leif på telefon fra Canada.

Viktig oppgradering
Fabrikken i Canada er svært viktig for konsernet, med en stor og lønnsom produksjon, på grunn av lave gasspriser. Den ble kjøpt av Yara på begynnelsen av 2000-tallet, og produksjonen er utvidet i flere omganger, uten at infrastrukturen har hengt helt med. De har derfor hatt utfordringer knyttet til kraftforsyningen, og hatt lite å gå på dersom det har oppstått feil. Nå skal tre transformatorer mot hovednettet erstattes med to. Dette for å sikre at hele fabrikken kan driftes på en transformator. Tidligere måtte alle tre hovedtransformatorene være i drift for å forsyne fabrikken, men med denne investeringen oppnås full redundans i kraftforsyninga fra hovednettet.
– En liten stans i produksjonen her borte, koster fort 10-15 millioner kroner, så dette er en viktig og lønnsom investering på fabrikken, sier Leif.

Stort og hektisk
Arbeidet som skal gjøres på kraftforsyningssiden ligner mye på det som er gjort i Glomfjord. Leif har derfor reist over for å bidra med kunnskap og erfaring som trengs for å rydde opp i problemene de har.
– Dette er ett av mange prosjekter som utføres under denne revisjonsstansen. Det er over 1000 personer inne i fabrikken akkurat nå. Det er aggregater, kraner og maskiner og folk over alt, og det jobbes veldig lange dager. Yara bruker 7-800 millioner bare på denne driftsstansen, så det er utrolig mye som skal gjøres, forteller han.
Selv har han bidratt med å fullføre sin del av prosjektet på under normert tid, og har så vidt klart å få med seg noen inntrykk fra det som ligger utenfor fabrikken også.
– Jeg har sett en kamp i amerikansk fotball, med stadige reklameavbrudd. I tillegg har jeg betraktet det flate, evige landskapet som er her… og kjenner at det skal bli godt å komme hjem til fjellene i Glomfjord, ler han.

Denne artikkelen er hentet fra juni-utgaven av Ny Næring, reklamebladet for regionens næringsliv. 

Facebook Kommentar