- Vi er helt i starten av brandingen av dette reisemålet, mener Rolf B Nilsen. Da er det nyttig å lytte til råd ved isen fra den erfarne cruiseagenten Anja Erdmann. Foto: Edmund Ulsnæs

Viktig gjest gav is-råd

Sterk vekst i reiseliv-Meløy, og Engenbreen-tusismen er lokomotiv. Men, ved isen er utfordringene mange når ‘nye’ Svartisen AS leder gjenbyggingen. Lederen innledet sesongen med å invitere en viktig gjest.

Utfordringer: vann hele året, kjørbar vei, håndtering av avfall, overnatting og toaletter. Joda, turistanlegg ved Engenbreen i mer enn en årrekke, men for Svartisen AS er det nå

– Litt som å begynne fra start igjen – ja, det stemmer, innrømmer Rolf B Nilsen (50).
Daglig leder i Svartisen AS, som fra i fjor eies 100 prosent av Meløy kommune.
– Vi er i starten av et omfattende utviklingsprosjekt – dette vil ta noen år.

Typisk utfordring: veien til isen er privat, og stygt utsatt for vannets krefter. Dette bildet er tatt 11. mai.
Typisk utfordring: veien til isen er privat, og stygt utsatt for vannets krefter. Dette bildet er tatt 11. mai.

-Bedre enn sist
Denne vær-perfekte mai-formiddagen er han på vei til isen med viktig selskap. Anja Erdmann.
– Det virker bedre organisert og bedre tilrettelagt enn jeg husker fra sist jeg var her, for 12 år siden, sier den tyske cruise-agenten.

Hun jobber for Poseidon Expeditions, og 22. juni er hun tilbake – om bord i cruiseskipet som har 100 internasjonale gjester klare for ekspedisjon – mange av dem geologer og biologer. Anja har lang erfaring fra Hurtigrutens ekspedisjonsskip ‘Fram’, og nå sjekker hun ut destinasjon Engenbreen sammen med Rolf.

- Overnatting blir viktig, mener styreleder Astrid Berbusmel i Svartisen AS.
– Overnatting blir viktig, mener styreleder Astrid Berbusmel i Svartisen AS.

Viktig å lytte
– Mine passasjerer er på ekspedisjon, og er opptatt av klimaperspektivet ved isbreer. Så det er ikke negativt at den trekker seg tilbake. – de vil gjerne se seg selv på bilder der. Jeg liker at sikkerheten er ivaretatt – jeg vil ikke at passasjerene skal bevege seg helt inntil isen, understreker hun.
Tilbakemeldingene fra Anja er viktig i Rolfs arbeid.

– For å gi turistene en best mulig opplevelse. Vi er helt i starten med å ‘brande’ dette området, mener han, og samarbeider tett med eget styre – som er tett involvert i arbeidet.
– Vi har hatt henvendelser på telefon i hele vinter – det er viktig at Svartisen AS blir et godt nav. En viktig oppgave er å få til overnatting, mener styreleder Astrid Berbusmel.

Vann, vei og vedlikehold
– Vann hele året, og kjørbar vei til utkikkspunktet – dette er de største oppgavene. Og Brestua trenger vedlikehold – det er værhardt her, sier Rolf, som etter deltidsstilling gjennom vinteren nå jobber Svartisen full tid. Etter vårt besøk: beising av Brestua.

Han samarbeider tett med Meløy Utvikling og næringsaktørene – nå er man med i et eget cruisenettverk, og Innovasjon Norge har gitt midler til å utvikle bedriftsnettverk – aktørene trenger kompetanse.

– Det er mye å ta tak i, og det større utviklingsprosjektet vil kunne gi mer økonomiske midler på sikt. Det positive er jo at vi har på plass en god tilstrømming av gjester, gjennom samarbeidet med Hurtigruten og en rekke cruiseskip, sier han.

Engenbreen
Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker om lag 370 kvadratkilometer i Meløy, Rana og Rødøy. Bretunga Engenbreen ved Holandsfjorden regnes som den lavest-liggende breen på Europas fastland.

Under breen ligger NVE’s Svartisen Subglasiale Observatorium, og målinger av isen gjøres fortløpende. Rundt 1910 dekket den innsjøen, men har trukket seg kraftig tilbake. Beliggenheten har gjort den til et populært turistmål helt siden 1890-årene, og hit fraktes både passasjerer med hurtigruten og en rekke cruiseskip – i fjor 6-7.000 personer.

Brestua og turistanlegget ved Engenbreen har vært i privat eie og drift til Meløy kommune kjøpte selskapene Svartisen AS og Svartisen Eiendom AS i 2016. En rekke private aktører samarbeider med det offentlige for å utvikle attraksjonen som reisemål.
mu-svartisen-fakta

Svartisen-aktørene
Hele 7 bedrifter etablerte seg innenfor reiseliv i Meløy i 2016, og 15 de siste 4 årene. Mange av disse har sin hovedsatsing på og rundt Engenbreen av Svartisen, der Meløy Utvikling KF deltar aktivt og sammen med Svartisen AS for å utvikle breen som merkevare i reiselivsmarkedet. Ny Næring presenterer aktører som tilbyr sine tjenester ved Engenbreen:

Engenbreen Skyss
Leder: Kim-Børge Skjellstad
Selger: skyss fra Holandsvika til Engen med ‘Isprins’, samt gruppeturer

Svartisen Marina
Leder: Mats Engen
Selger: leie av båtplass og anløp ved kaianlegget i Engen

Meløy Aventure
Leder: Øyvind Gjersvik
Selger: gruppeturer og -opplevelser med utgangspunkt i fjellene rundt Glomfjord, men også rundt fjordene og øyene i hele Meløy.

Svartisen Gård
Leder: Steinar Johansen
Aktivitet: gårdsbruk med beitedyr. Deleier i Svartisen Moose

Svartisen Moose
Leder: Margareta Mikaelsson og Steinar Johansen
Selger: møte med tamme elger i egen elgefarm rett ved Brestua

Svartisen AS:
Leder: Rolf B Nilsen
Aktivitet: tilrettelegging for næringsaktører, utviklingsarbeid ved Engenbreen

Meløy BedriftsService:
Leder: Mary-Ann Selfors
Selger: bespisning og overnatting – drift av Brestua

Rocks & Rivers
Leder: Anneke Leune
Selger: brevandring, fjellvandring og -klatring, friluftsopplevelser/-kurs og teamutvikling, samt kajakkpadling og -kurs.

Albmi Adventures
Leder: Outi Lassila
Selger: turer med ski, kajakk, grotteturer, fjellturer og klatring.

Beyond Limits
Leder: Rune Krogh
Selger: hundekjøring, blant annet oppå Svartisen, grotteturer og ekstremsport-opplevelser på forrespørsel. Er også guide for Børge Ousland på polare ekspedisjoner.

Nordland Turselskap
Leder: Ivar Sandland
Selger: brevandring, havfiske, kanopadling, matkurs, teamutvikling.

Finne UT
Leder: Anette M. Gammelgård
Selger: mindfulness, yoga og andre teknikker for å finne indre ro i naturen – undervisning under åpen himmel.

Engen Gård
Leder: Bjørghild Engen
Selger: overnatting ved gamle Engen Gård, Bjørghilds barndomshjem. 11 sengeplasser.

Facebook Kommentar